Historia

 

Aikojen alussa muutama keskisuomalainen karavaanari oli karavaanari kerhon kokouksessa Härmälän leirialueella Tampereella. Virisi keskustelu omasta kerhosta, niinpä 6.5.1971 kokoontuivat Hartikaiset, Heikinheimot, Hiltuset, Löfmanit, Peurat, Sillanpäät ja Sorat Sippulanniemen leirialueelle Jyväskylään. Siellä perustettiin Keski-Suomen kerho. Säännöt olivat valmiiksi mietityt. Ensimmäinen puheenjohtaja oli Sirkka Sora.

Ensimmäisenä vuonna oli 18 jäsenperhettä, viiden vuoden jälkeen 37 jäsenperhettä, kymmenen vuoden jälkeen 30. 35 vuoden kuluttua jäseniä oli 2262. Toukokuussa 2007 jäsenmäärä oli kivunnut 2374 ja vuoden 2013 lopussa 2826.

Kerho rekisteröitiin 14.11.1975, säännöt uudistettiin ja nimeksi tuli Keski-Suomen SF-Caravan ry. Kun emokerho muuttui liitoksi 1976 ja jäsenet yhdistyksiksi, nimi muuttui Keksi-Suomen Matkailuvaunuyhdistys SF-Caravan ry, asia vahvistettiin 20.11.1977 Hietasaaressa. Tämäkin nimi muuttui myöhemmin nykyisen käytössä olevan SF-Caravan Keski-Suomi ry.

Hietasaaren synty
Omaa paikkaa etsittiin ja vuokrasopimus Uuraisten kunnan kanssa tehtiin 5.11.1977 Hietasaaressa. Toiminta Hietasaaressa alkoi keväällä 1978. Vuokrasopimusta on jatkettu 10 vuoden jaksoilla, nykyinen on voimassa vuoteen 2031. Sopimus on tehty Arja Järvisen kanssa. Hietasaarta on laajennettu ja vuokrattu alueita myös Uuraisten kunnalta ja Heinoselta. Hietasaari on kohennettu viime vuosina, rakennettu uusi huoltorakennus ja toimisto.

Lintulahti löydetään
Hietasaari kävi pieneksi jäsenmäärän kasvaessa, alkoi kova etsintä lisäpaikasta. Ensi kerran kun kävivät katsomassa Lintulahtea Hietasaaresta käsin, totesivat katselijat, muuten hyvä, mutta keskellä aluetta on kaksi mökkiä. Mökeistä huolimatta tehtiin kaupat Olavi Vertaisen kanssa syksyllä 1988. Lohkottu tila sai nimen Caralahti.

Aikaisin keväällä 1989 heräsi talkoohenki, vanha huoltorakennus purettiin ja paikalle rakennettiin uusi huoltorakennus. Sankka lepikkö oli Aavikolla ja Ruikonperällä, ei muuta kuin naiset raivaamaan. Rakennusprojektia veti Matilaisen Jorma ja tuumasi: ”Eka kertaa naiset menivät suolle mukisematta.”

Äitienpäivänä 1989 nostettiin lippu salkoon omalla alueella ja viralliset avajaiset olivat 1.7.1990.

Ensi kerran, kun Matilaisen Jorma näytti saunan piirustuksia, hän kertoi: ”Sauna kuvaa katiskan nielua, miehet ja naiset istuvat selät vastatusten ja välissä on lasiseinä”. Lasiseinä unohtui kai rakennusvaiheessa. Lintulahtea on kohennettu rakentamalla tanssilava, tiskipaikkoja, leikkipaikkoja ym.

Yhdistys on ottanut osaa liittokokouksiin, YT-alueen toimintaan. YT-alueet ovat Kuopio, Ylä-Savo, Pohjois-Karjala, Kainuu ja Keski-Suomi. Alusta asti on ollut ajotaitokilpailuja ja merkkisuorituksia. Talvella 2006 oli karavaanareiden SM pilkkikilpailut Lintulahdessa. Toivotaan, että toistoa on.

Anja Vanhanen 25682-1. Historiikki on koottu Anja Vanhasen puheesta piirin 35 vuotisjuhlissa.